European Cooperation

for Accreditation

 

International Laboratory

Accreditation Cooperation

 
ASOCIAŢIA DE ACREDITARE DIN ROMÂNIA

·         Este un organism nonguvernamental, de tip Asociaţie, constituit in baza legii nr. 21/1924, având ca funcţiune principală ACREDITAREA organismelor din infrastructura de evaluare a conformităţii.

·         In conformitate cu Legea 245/2002 RENAR este recunoscut ca fiind Organismul Naţional de Acreditare pentru infrastructura de evaluare a conformităţii.

·         Legea evaluării conformităţii produselor nr. 608 / 2001 introduce cerinţa evaluării de către RENAR a organismelor şi laboratoarelor care solicită DESEMNAREA de către ministerele integratoare a Directivelor UE din Noua Abordare.

·         Infrastructura pentru evaluarea conformităţii este constituită din:

Ţ     laboratoare de încercări / laboratoare metrologice;

Ţ     organisme de certificare a conformităţii produselor;

Ţ     organisme de certificare a sistemelor de management al calităţii / management de mediu / managementul securităţii informaţiei;

Ţ     organisme de certificare a personalului;

Ţ     organisme de inspecţie;

Ţ     administratori de scheme de încercări interlaboratoare.

·         RENAR a acreditat până în prezent următoarele: 194 laboratoare de încercare; 1 laborator metrologic; 28 organisme certificare produse / sisteme / personal; 5 organisme de inspecţie

·         RENAR este membru fondator al ILAC – International Laboratory Accreditation Cooperation

·         RENAR a fost acceptat la Adunarea Generală din 25 Noiembrie 1999, datorită competenţei sale şi alinierii totale la standardele europene, ca MEMBRU PLIN al Cooperării Europene pentru Acreditare, organism de specialitate al Comisiei Europene. Este membru în toate Comitetele tehnice ale EA şi ILAC.

·         La reuniunea Comitetului MLA al European Cooperation for Accreditation din 15-16 octombrie 2001 de la Bruxelles s-a aprobat demararea procesului de evaluare a RENAR în vederea semnării Protocolului de Recunoaştere Multilaterală (Multi Lateral Agreement - MLA) pentru laboratoare de încercări, organisme certificare produse şi organisme certificare sisteme de management al calităţii. În perioada 25 – 27.04.2002 a fost efectuată preevaluarea RENAR de către European Accreditation.

·         RENAR este responsabil al componentei ACREDITARE în cadrul capitolului „LIBERA CIRCULAŢIE A PRODUSELOR” din cadrul ACORDULUI DE ADERARE a României la UE.

·         RENAR a semnat în anul 2001 Protocoale de parteneriat cu Biroul Român de Metrologie Legală şi Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

·         RENAR este membru al:

Ţ     Consiliului Interministerial pentru Infrastructura Calităţii;

Ţ     Consiliului Interministerial pentru Integrare Europeană;

Ţ     Consiliului Interministerial pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare;

Ţ     Membru fondator al Fundaţiei pentru Premiul Naţional al Calităţii, “J. M. JURAN”;

Ţ     Membru al Comitetului Executiv al Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR 1903.

·         RENAR este coordonator al Consiliului Consultativ pentru Calitate, sub patronajul Preşedintelui României.

·         RENAR este administratorul Programului Naţional INFRAS – “Consolidarea Infrastructurii Calităţii şi Standardizării” care se derulează pe perioada 1999 – 2005. Programul este destinat agenţilor economici cu activitate de cercetare dezvoltare şi instituţiilor de cercetare dezvoltare care doresc să-şi consolideze infrastructura de evaluare a conformităţii şi să efectueze transfer de experienţă a UE în acest domeniu.

·         RENAR a organizat în perioada 12 – 13 iunie 2002, la Bucureşti (Palatul Parlamentului), a 9-a Adunare Generală a European Co-operation for Accreditation. În luna octombrie 2002 va organiza reuniunea Comitetului pentru Recunoaştere Multilaterală a European Accreditation.

28.07.2002