Despre acest sit

Despre Mario Duma

Cercetari si studii

 

 

 

 „Cercetarea, industria, economia României şi conexiunile lor. Diagnoze, politici, solutii, noi abordari.
1965 - 2004"

 

Cuprinsul cartii si acces la alte articole
 

77 Privatizarea deturnată (1990)

 

Să nu ne amăgim

 

Azi, 24.08.1990

 

Este acum o întreagă campanie de presă: a câştiga este esenţa progresului în economia de piaţă; cine combate tendinţa de câştig este un conservator.

Depinde ce câştig...

Orice stat, oricât de evoluat şi democrat, combate fără milă contrabanda şi evaziunea fiscală. Nici mita nu este, cred, conformă cu jurisdicţia din marile democraţii către care ni se tot arată cu degetul. Aşa că dacă dumneata, cititorule,  şi cu mine nu găsim în magazine decât rar de tot, din când în când şi cu coadă mare, caşcaval sau şuncă, sau carne specialităţi, iar privatizatul găseşte, ca să servească la discreţie sandvişuri sau fripturi la preţ piperat, înseamnă că fără mită nu le-a căpătat, iar dacă a dat mită, ni le-a luat nouă şi copiilor noştri de la gură şi ne-a băgat nouă mâna în buzunar cu de-a sila. Iar mita pe care a dat-o o recuperează înzecit tot de la noi.

Să nu mai vărsăm lacrimi de crocodil din milă pentru actualii speculanţi care ne-au dezorganizat aprovizionarea populaţiei. Nu astfel de iniţiativă particulară şi astfel de privatizare a fost şi este dorită si urmărită.

Spirit întreprinzător - da, pentru a produce ceea ce nu se produce, pentru a produce mai ieftin decât se produce, pentru a afirma noutăţi - şi să câştige (în concurenţă şi bani) cel mai activ, mai mobil, mai imaginativ, mai îndrăzneţ. Desigur, spirit întreprinzător - da, nu numai în producţie, ci în toate sferele, inclusiv în comerţ, de exemplu, pentru a face să ajungă la cumpărători mărfurile mai ieftin, mai bine, mai repede, mai frumos, mai la îndemână, mai plăcut, să ajungă acolo unde nu ajung altminteri ş.a.m.d. Dar a fura din producţie pentru a vinde cu câştig propriu ceea ce s-a produs cu banii statului (deocamdată - cu banii noştri, ai tuturor), a desfiinţa magazinele vitale pentru aprovizionarea curentă a populaţiei, pentru a face loc la mereu aceleaşi pizzerii, sau cârciumi, sau magazine cu mărfuri de contrabandă, sau chiar a face să dispară din magazine mărfuri de uz curent şi necesitate curentă pentru a le revinde multiplu de preţ puţin aranjate - să mai temperăm acest zel. Nimic împotrivă dacă cetăţeanul ar găsi în continuare, la alegerea lui, şi varianta simplă şi ieftină, şi cea aranjată.

Nici iniţiativa particulară nu are dreptul la statutul de dogmă tabu, în numele căreia să se comită orice abuzuri, cum era cu alte dogme de până mai ieri.

Spiritul întreprinzător este una, iar mafia este altceva. Să nu distrugem pe primul luptând cu a doua şi nici să nu suflăm vânt în pânzele celei de a doua, în numele primului.

 

 

 

©Mario Duma. Toate drepturile rezervate.
Copyright 2003 Ecaffianted.com Site powered by mxs.ca