Modul tematic TT - 3

 

 

Organizarea activităţilor de VRC–TT

în ţările cu economie dezvoltată

 

Organizarea, funcţiile şi rezultatele ANVAR–Franţa

 

 

 

Dr.ing. Ulrich Wiener

 

 

 

1. Preliminarii

 

          În ultimele decenii, în Europa occidentală au apărut o serie de agenţii [1] publice dedicate promovării progresului tehnologic şi spiritului inovator îndeosebi în cadrul IMM: ANVAR (Franţa), CDTI (Spania), ENEA (Italia), NTNF (Norvegia), SENTER (Olanda), TEKES (Finlanda), NUTEK (Suedia) etc.

          Din rândul acestor organizaţii, ANVAR [2]  prezintă pentru noi un interes deosebit, în primul rând deoarece posedă o experienţă de peste 25 de ani (înfiinţat în anul 1968), în timpul cărora au avut loc dese „ajustări” ale obiectivelor şi corespunzător adaptări ale politicilor şi, în al doilea rând, deoarece structura şi organizarea ANVAR au constituit o referinţă importantă la elaborarea proiectului unei organizaţii similare, adaptată cerinţelor şi situaţiei particulare din România.


2. Misiunea, cadrul legal şi structura organizatorică a ANVAR

 

          Funcţionarea ANVAR–ului este în prezent reglementată printr–un decret al primului ministru al Franţei, nr. 79–615 din 13 iulie 1979. Potrivit acestui decret, ANVAR–ul funcţionează ca o instituţie publică plasată sub tutela Ministerului Industriei, Poştelor, Telecomunicaţiilor şi Comerţului Exterior, respectiv a Ministerului Învăţământului Superior şi Cercetării ştiinţifice, bucurându–se însă de o largă autonomie funcţională şi financiară.

 

          Misiunile încredinţate ANVAR–ului prin „actul său de naştere” şi deciziile guvernamentale ulterioare pot fi sugestiv ilustrate prin intermediul următoarelor date de sinteză, extrase din raportul oficial de activitate pe anul 1992 [3]

                                                                                        reprezentând %

                                                                                                    din total  

 

1587 de subsidii acordate unor proiecte de inovare în valoare totală de:............................................... 1172 MFF

                   (0,739 MFF/proiect)

 

      81

 

         

920 de subsidii acordate unor servicii de inovare . 143,20 MFF

                   (0,156 MFF/serviciu)

      10

 

203 de subsidii acordate unor acţiuni de TT.. 120,50 MFF

                   (0,594 MFF/acţiune)

     8,3

 

584 acţiuni de sensibilizare a tinerilor faţă de inovare......................................................................... 13,60 MFF

                   (0,0233 MFF/acţiune)

     0,7

 

Total  3294 dosare                                                        Total  1449,3 MFF

          (3470)                                                                           (1545  MFF)

                                                                             adică cca. 257,6 MUSD


          Pe ansamblu, volumul subsidiilor acordate în 1992, a crescut cu 7% faţă de 1991. Din acestea, circa 90% au fost acordate unor întreprinderi. În tabelul 1, extras din revista ANVAR Magazine – mai 1994, se prezintă câmpul de aplicare, plafoanele şi principalele condiţii impusee la acordarea acestor subsidii. Aşa cum se observă, unele categorii constituie subsidii (grant–uri/ajutoare) nerambursabile, altele, de exemplu, asistenţa acordată proiectelor de inovare reprezintă un împrumut fără dobândă, stabilindu–se prin contract modul în care, în situaţia „succesului misiunii”, după ce proiectul începee să producă profit, receptorul va rambursa împrumutul. În caz de eşec al misiunii, subsidia se consideră un ajutor nerambursabil, riscul eşecului fiind deci asumat în proporţie de 50% de ANVAR.

          În figura 1 se prezintă structura analitică a celor 3470 de dosare şi 1545 MFF (anul 1992), repartizate pe cele 10 categorii de activităţi subvenţionate de către ANVAR. În figura 2 se ilustrează pe „generaţii de dosare”, sumele relativ modice care reflectă restituirea subsidiilor rambursabile acordate. De exemplu, pentru „generaţia” de subsidii acordată în 1979, în anul 1992 „rata de reîntregire” a crescut doar de la 57,54% la 58,36%.


                                                                                                   Tabelul 1


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    Fig. 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    Fig. 2


          În decembrie 1992, ANVAR publică o analiză a activităţii desfăşurate într–o perioadă de 12 ani. Concluzia principală se referă la legătura indisolubilă dintre acţiunile de valorificare, competitivitatea şi creşterea exporturilor. În medie, pentru perioada analizată, se apreciază că din 2 FF investiţi în C&D (din care, de regulă, 1 FF din subsidii acordate de ANVAR) rezultă, pentru un interval de viaţă al „produsului” de 5 ani, o cifră de afaceri de 40 FF. Evident, în afara unor efecte economice directe, un program de inovare determină şi o creştere a cunoaşterii şi a competenţei recipienţilor, notorietate şi îmbunătăţirea imaginii de firmă şi de marcă, o mai bună motivare a personalului ş.a.m.d.

          Practic, din 1977, în baza programelor de asistenţă ANVAR, au fost create în Franţa peste 18.000 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM). Aşa cum se poate observa din figura 3, în 1992, 61% din valoarea subsidiilor pentru proiecte de inovare, au fost acordate unor întreprinderi cu un număr mai mic de 100 de salariaţi.

          Strategia actuală a ANVAR a fost definită astfel: „să rămână aproape de întreprinderile mijlocii, să stimuleze eforturile de inovare în sectoarele de bază şi de medie intensitate tehnologică, să faciliteze implantarea de noi întreprinderi, să stimuleze la tineri gustul antreprenorial şi să stimuleze parteneriatele”. Transpunerea în practică a obiectivelor acestei strategii este ilustrată de cifrele prezentate în figura 4, în care subsidiile acordate în 1992 sunt defalcate ca pondere procentuală pe sectoarele beneficiare.

          Este deosebit de interesant faptul că, începând cu luna octombrie 1992, ANVAR renunţă la funcţia de prestator de servicii în domeniul valorificării internaţionale a rezultatelor laboratoarelor de cercetare franceze. În acest scop, a fost înfiinţat un operator profesional dedicat exclusiv acestor activităţi – FIST S.A. (France Innovation Scientifique et Transfert), societate comercială la care ANVAR şi CNRS deţin peste 50% din acţiuni.

          FIST evaluează potenţialul de transfer al dosarelor care îi sunt prezentate, elaborează planul de valorificare, care cuprinde şi strategia de protecţie a proprietăţii intelectuale, după care contactează potenţiali recipienţi. Demarând în 1992 cu un capital social de 4,5 MFF, deja în 1993 cei 10 acţionari decid majorarea capitalului la 7,5 MFF. Înfiinţarea FIST este considerată un succes important, nu numai financiar.

          Practic, prin această măsură, simplificând la limita lucrurilor, se poate considera că, în prezent, misiunea de bază ANVAR constă în gestionarea cât mai judicioasă a unui fond de circa 1500 MFF, alocat anual din bugetul de stat pentru stimularea inovării, în sensul cel mai larg, în economia franceză. Impresia subiectivă cu care am rămas în


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    Fig. 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    Fig. 4


urma vizitei la ANVAR este aceea că reîntregirea acestui fond nu constituie un obiectiv prioritar, ci doar un instrument de evaluare a justeţei şi eficienţei alocărilor.

          Structura procentuală de personal a ANVAR este redată în tabelul 2. Cei 362 de salariaţi (la 31 decembrie 1992) funcţionează, în majoritate (54,3%), în cadrul celor 24 de delegaţii regionale ale ANVAR. Un procent de 10,5 din totalul personalului nu sunt angajaţi cu o normă întreagă, 62,12% din angajaţi sunt femei.

 

 

 

 

                                                                                                   Tabelul 2

          O imagine de principiu asupra structurii organizatorice a ANVAR se poate obţine urmărind funcţiile celor 10 membri ai Comitetului de Direcţie – Anexa 1 –, respectiv ai Consiliului de Administraţie – Anexa 2.


          Desprindem următoarele direcţii:

          – afaceri juridice şi proprietate industrială;

          – tehnologie;

          – evaluare şi control al gestiunii;

          – politică comercială şi servicii;

          – comunicaţii;

          – relaţii internaţionale.

 

 

 

3. Unele aspecte privind dimensiunea internaţională a activităţii ANVAR

 

          a) ANVAR asigură secretariatul francez pentru EUREKA. În perioada mai 1992 – iunie 1993, Franţa a deţinut preşedinţia EUREKA. În acest interval, 22 de IMM au primit subsidii în valoare de 92,2 MFF.

          b) Din anul 1992, ANVAR a devenit acţionar al British Technology Group (BTG) (cea mai importantă firmă de brokeraj în domeniul TT pe plan mondial), achiziţionând acţiuni în valoare de 2,7 MFF. Prin această operaţie, ANVAR a devenit singurul membru în Consiliul de Administraţie al BTG, din afara Marii Britanii.

          c) TAFTIE (The Association for Technology Implementation in Europe) „Clubul Agenţiilor de TT”, prezidat de ANVAR, a crescut la 11 membri, fiind  admis printre alţii, OMBH Ungaria.

          d) Programul Stride

          Program Comunitar destinat să ranforseze şi să structureze mediile tehnologice locale, din zone supuse conversiilor industriale. ANVAR a fost însărcinat să gestioneze ansamblul fondurilor comunitare alocat acestui program, 113 MFF în 1992. Din aceste fonduri au fost finanţate şi bursele europene de tehnologie. De exemplu, în decembrie 1992, la Nantes s–a desfăşurat bursa europeană de tehnologii pentru tratarea suprafeţelor. Au fost prezenţi 44 ofertanţi de tehnologii şi 71 de solicitanţi. Au avut loc 350 de întâlniri, 66% dintre participanţi consideră că cel puţin una din negocierile la care au luat parte se va finaliza cu o afacere. Cei 36 de participanţi veniţi din afara Franţei şi anume din: Germania, Belgia, Regatul Unit, Irlanda, Norvegia, Olanda, Rusia, Suedia, Elveţia au prezentat 45% din oferte. În 1993, a avut loc în Olanda o bursă similară dedicată produselor biomedicale, iar în 1994 în Danemarca o bursă dedicată aromelor şi aditivilor alimentari. În 1995, vor avea loc burse pentru noi polimeri/materiale compozite şi textile tehnice.

          e) ANVAR şi o serie de alte instituţii ştiinţifice franceze susţin programul de cooperare franco–american FACET, dedicat unor parteneriate comerciale privind TT sau în general cooperărilor din domeniul C&D.

          f) ANVAR dispune de ataşaţi permanenţi în 24 de capitale ale lumii şi un birou de reprezentare la Bruxelles, pe lângă organismele UEE.


                                                                                                     Anexa 1


                                                                                                     Anexa 2

 

Înapoi lista module curs transfer de tehnologie            Înapoi transfer de tehnologie    Înapoi



    [1] În 1993, aceste agenţii au constituit o reţea purtând denumirea de „club al agenţiilor”

    [2] Agencie Nationale de Valorisation de la Récherche – Franţa

    [3] La data vizitei noastre la ANVAR – (august 1994), raportul pe 1993 încă nu devenise accesibil publicului.